Jöjjön velünk - 1. rész
JÖJJÖN VELÜNK...
Jöjjön velünk a GANT márka legújabb szezonját megihletett helyszínek nyomában. Képzelje el, hogy a párizsi Sorbonne szomszédságában levő parkban ül, kezében kávéscsésze és egy puha vajas croissant. Élvezi a városi nyüzsgést, majd felszáll a nagysebességű TGV vonatra, mely kőházakból álló festői falvak mellett halad el. Útközben megáll egy feledhetetlen levendulamező mellett és a messzeségben megpillantja a tengert. Este már egy finom bor, sajt és a tradicionális soirré várja. Üdvözöljük a francia Riviérán.
SORBONNE vagy a Párizsi Egyetem
Sorbonna (La Sorbonne)
A Sorbonne (La Sorbonne) Párizs monumentális épülete a latinnegyedben található, illetve a Párizsi Egyetem része is egyben. Európa egyik legrégebbi és legjelentősebb egyeteme. Valószínűleg 1160 körül jött létre, és több tudományos karral és kollégiummal működött, s közülük a leghíresebb épp a Sorbonne. Az épület névadója a 13. századi teológus, Robert de Sorbon volt, aki megalapította a teológiának szentelt Sorbonne kollégiumot 1257-ben. A név a Párizsi Egyetem szinonimájaként rögzült. Olyan híres előadók adtak elő, mint Szent Bonaventura vagy Aquinói Szent Tamás, melyek megalapozták Európa-szerte jó hírnevét, és a mai napig presztízs a Sorbonne-on tanulni.
Napjainkban a Sorbonne nem működik önálló egyetemként, hanem 1970-től a Párizsi Egyetem része. Az eredeti Sorbonne-t széttagolták a Párizsi Egyetem I – IV-be. A történelmi Sorbonne épületeiben kapott helyet a Párizsi Egyetem V (Paris Descartes), École nationale des chartes és a közös Rektorátus (Chancellerie).
Cote d´Azur
Az Azúr-part vagy a francia Riviéra. Ezek a nevek rejtik a festői városkákat, luxusjachtokkal teli kikötőket, a híres filmes jelenetekből ismert helyeket vagy például a Picasso Múzeumot (Musee Picasso). Cannes, Nizza, Marseille vagy Antibes. Ki ne ismerné? Ha valaki több nyugalmat szeretne, kevesebb embert, akkor el kell hagyni ezeket a népszerű városokat és fel kell fedezni a környező falvakat is.
ISOLA
A középkori, festői szépségű Isola falucska 870 méter magasságban található. Talán ismerős lehet a név, mivel a közelben található az Isola 2000 síállomás. Ezért télen is érdemes odalátogatni. Egész évben kellemes és stabil az éghajlat. A lakosok jogosan büszkék lehetnek a történelmi örökségükre és a helyi kultúrájukra. Ha szereti azokat a festményeket, melyek becsapják a szemet, akkor biztos elnyeri tetszését a helyi „trompe-l’oeil façades“, melyek legtöbbször kékek, rózsaszínűek vagy sárgák. Győződjön meg róla a saját szemével.
Les Baux de Provence
Ezt a lélegzetelállító falucskát Provance régióban az Alpilles Nemzeti Park szívében találja. Jogosan nevezheti magát Franciaország egyik legszebb és a legfestőibb településének. Kis galériák, melyek nemcsak műalkotásokat rejtenek, hanem gyakran maguk is építészeti alkotások. Ha pedig szereti a francia konyhát, itt biztos megtalálja a kedvére valót, hisz garantálják a helyi friss nyersanyagokból készült ételeket.
A francia Riviéra Velencéje
Amennyiben csendesebb kikötőt keres a forgalmas St. Tropez vagy Monaco helyett, és ha megszállottja a hajóknak illetve csónakoknak, akkor látogasson el a Port Grimaud helyre, melyet „kis Velencének“ is hívnak. Bájos vendégházakban lehetséges megszállni, ahonnan közvetlenül a vízre nyílik a kilátás. Így együtt megtapasztalhatja a francia Riviéra szépségét és Velence varázsát. További indok a kiváló francia konyha. A Michelin-csillaggal kitüntetett Villa Belrose modern mediterrán ételeket kínáló éttermet Port Grimaud közelében találja. Megkóstolhajta és átélheti az igazi Franciaországot egy csipetnyi olasz érintéssel.
Francia konyha
Soupe à l’oignon, Coq au vin, Cassoulet, Boeuf bourguignon, Chocolate soufflé, Ratatouille. Ismerősen csengenek vagy valamelyik netán a kedvence? Ezek a tipikus francia ételek, beleértve a sajtokat, croissantokat vagy a mostanság divatos macaront. Ha egy kis Provence-t szeretne otthonába csempészni, inspirálódjon a friss zöldségekből készült kedvenc Ratatouille receptünkkel.
Hozzávalók:
- Extra Virgin olivaolaj
- 2 padlizsán
- 3 gerezd fokhagyma
- Tengeri só és frissen őrölt feketebors
- 4 cukkini
- ½ gally kakukkfű, levelek
- 1 hagyma
- 2 piros paprika
- 1 kg paradicsom
- 500 ml paradicsomlé
- Apróra vágott friss bazsalikom
Forró serpenyőben az olivaolajhoz hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és egy harmadát az apróra vágott fokhagymának. Lejjebb vesszük a lángot, enyhén megsózzuk és megborsozzuk a padlizsánt, s hagyjuk megpuhulni. Majd nagyobb edénybe helyezzük. A forró olivaolajos serpenyőbe helyezzük a szintén kockára vágott cukkinit, melyhez hozzáadjuk az apróra vágott fokhagyma másik egyharmadát, kakukkfüvet és egy kis sót meg borsot. Újból hagyjuk megpuhulni és hozzánötjük a már megpuhult padlizsánhoz. Az olivaolajos serpenyőben végül megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a kockára vágott paprikát, és hozzáadjuk a maradék fokhagymát, kakukkfüvet. Miután megpuhult ezt is hozzáadjuk a többi zöldséghez. Az edénybe még hozzátesszük a kockára vágott paradicsomot, paradicsomlevet, és alacsony lángon lassan 1,5 órát főzzük. Végezetül bazsalikommal ízesítjük és kész is a tökéletes szezonális étel.
Itt megtekinthető a videórecept: https://www.sbs.com.au/food/recipes/ratatouille
BON APÉTTIT!
Reméljük, hogy Franciaország hagyományos és rendhagyó helyeinek bemutatásával sikerült inspirálnunk, és bízunk benne, hogy ízlik a francia konyha. Jó étvágyat kívánunk!
Ötletek a tipikus francia divathoz: